Heemkunde-secretaris Christ van Eekelen in het nieuwe archief. (Foto's: Sander van Kasteren)
Heemkunde-secretaris Christ van Eekelen in het nieuwe archief. (Foto's: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren

Heemkunde Boxtel trekt in bibliotheek in

Algemeen

Boxtel – Heemkunde Boxtel is de afgelopen week verhuisd van het markante ‘t Hofje aan de Boxtelse Markt naar de bibliotheek op de Burgakker. Daar zal de Heemkamer de plek innemen waar voorheen fairtradewinkel Just Fair! gevestigd was. Het archief kon op de eerste verdieping gehuisvest worden.

Direct bij binnenkomst vertelt Heemkunde-secretaris Christ van Eekelen al enthousiast over de nieuwe locatie. De verhuizing van Heemkunde Boxtel was noodzakelijk omdat de huurder van het pand naast het gemeentehuis, VVV Noordoost Brabant, per mei de huur opzegde. Daarmee werden VVV Boxtel en Heemkunde Boxtel dakloos.

En dat terwijl Heemkunde Boxtel een fors archief bijhoudt met foto’s en papierwerk over de historie van Boxtel. Enkel met een ontmoetingsruimte om de Heemkamer voort te kunnen zetten was de heemkundekring dus niet geholpen.

Relatief snel diende zich echter al een nieuw onderkomen aan; de bibliotheek. Sinds de fairtradewinkel die daar gevestigd was ophield te bestaan stond beneden een ontmoetingsruimte leeg. Op de eerste verdieping was daarnaast een ruimte waar het archief ondergebracht kon worden.

Dat is deze week gebeurd. Voor de gelegenheid heeft Heemkunde Boxtel nieuwe stellages aangeschaft om de ruim 70 meter aan dossiers, foto’s, dia’s en negatieven te kunnen huisvesten. “Maar er is nog ruimte vrij”, lacht Van Eekelen.

Hij wijst op elf dozen met fotonegatieven die staan te wachten op een grondige inspectie van de heemkundigen. Die zullen de komende periode naar verwachting gedigitaliseerd worden. Maar eerst doet Heemkunde Boxtel onderzoek naar het nieuwe onderkomen zelf. Zo zijn onder meer bijzondere schilderingen ontdekt boven het huidige systeemplafond in het bibliotheekgebouw, die de komende tijd aandachtig bekeken worden door de heemkundigen.

Uit de krant