Afbeelding

UITmarkt en Bockesprongen: cultuurexplosie in Boxtel

Algemeen
BOXTEL - Een uitbarsting van kunst, cultuur, theater, creativiteit en gezelligheid. Dat is de meest treffende omschrijving van het bijzondere weekend dat Boxtel te wachten staat op zaterdag 14 en zondag 15 september. Stichting Bockepruik, Boxtel Vooruit, Podium Boxtel en UITpunt Boxtel organiseren samen de tweede Boxtelse UITmarkt op zaterdagavond. Op zondag houdt Bockepruik het jaarlijkse festival Bockesprongen.

In september 2012 sloegen de diverse organisaties de handen ineen om Boxtel te trakteren op een verrassend cultuurweekend. Het succes van vorig jaar was een aansporing om de bijzondere samenwerking uit te bouwen en cultureel Boxtel nog beter op de kaart te zetten. Het programma start met de UITmarkt op zaterdagavond in Podium Boxtel aan de Burgakker. Vanaf 19.15 uur zijn de podia in de grote zaal en foyer gereserveerd voor allerlei Boxtelse (amateur)verenigingen en groepen. Zij krijgen de kans om zich in korte tijd aan iedereen te presenteren en te laten zien wat ze voor komend seizoen in petto hebben. Iedereen is van harte welkom, de toegang is gratis. Liefhebbers van lekker eten en een goed gesprek kunnen zich om 17.15 uur melden voor een prikkelend etentje vanaf 17.30 uur, verzorgd door Villa Het Hof in de tuin van Podium Boxtel. Tijdens het etentje zal het gesprek zeker gaan over de rol van cultuur in Boxtel onder het mom van Imagination designs Boxtel. Deelname aan dit diner kost 12,50 euro per persoon, aanmelden kan via info@uitinboxtel.nl.

Festival Bockesprongen is een vaste waarde op de Boxtelse cultuuragenda. Zondag 15 september (koopzondag!) trakteert Stichting Bockepruik als vanouds op een gevarieerd programma in hartje Boxtel met straattheater, muziek en creativiteit voor de jeugd. De dag begint al met 11.00 uur met het kunstontbijt ‘KunstMest op ’t droge’. Een gratis en bijzonder ontbijt met diverse kunstenaars van Kunstlicht99 in samenwerking met UITpunt Boxtel. Breng een hopeloos schilderij of een twijfelachtig beeldje mee en schuif aan. Ter plekke wordt spontaan uw KITSCH omgetoverd tot KUNST door een kunstenaar of kunstenares. Jan de Hoogh geeft vanaf 11.30 uur een lezing over Land-Art in de jaren 60. Stel de vraag die u altijd al wilde stellen over kunst, of kitsch of wat ook. Het kunstontbijt en de lezing vinden plaats aan de Burgakker 4, Kunstuitleen en Bibliotheek De Meierij van 11.00 tot 14.00 uur.

Voor het straattheaterprogramma van Bockesprongen (vanaf 13.00 uur) heeft Stichting Bockepruik weer een aantal gerenommeerde acts gecontracteerd. Op de Markt mag het publiek o.a. het volgende verwachten.
Hendrick-Jan de Stuntman: ‘Poëzie, circus en een kettingzaag’ is een solovoorstelling over een dichter die contact wil met zijn publiek. Sommigen genieten onbevangen van het spektakel, anderen vragen zich vooral af hoe de act nu precies in elkaar zit.
Electric Circus: dit poppenduo brengt Mono the Monkey tot leven met robottechnieken. Mono haalt apenstreken uit, fietst tussen het publiek, bedelt om eten en kusjes en bijt van zich af. In ruil voor een banaan speelt hij op zijn orgeltje.
Sulky M1: Een eigenzinnige man duikt onverwacht op met zijn Sulky, een klein autootje. Hij lijkt alles onder controle te hebben, maar schijn bedriegt en zijn ondergang dreigt. Rook en vuur slaan om zich heen! Een hilarische, spectaculaire en hartverwarmende voorstelling over eenzaamheid.

De Kerkstraat wordt op 15 september omgedoopt tot hét muziekplein van Boxtel met het volgende muziekprogramma.

Rock & Rolf 14.00–14.45 Een jonge Boxtelse band die in de oefenruimten van B-Town aan de weg timmert en op Bockesprongen gaat verrassen met covers en eigen werk.
What’s Hip 15.15–16.00 Funk, pop en soul uit Zuid Nederland. Negen ervaren muzikanten spelen stevige, stampende, gevoelige en dansbare muziek. Denk Waylon, Michael Jackson, Jamiroquai, Maceo Parker, etc.
Monks 16.30–17.15 Een mix van pop, blues, jazz, reggae en stevige rock. Met invloeden van Stevie Ray Vaughan en John Mayer.
Chivy and the Blueszicians 17.45–18.30 Deze drie Limburgse jongemannen laten zien en horen dat met Blues als uitgangspunt alles mogelijk is. Ze experimenten en gaan aparte stijlcombinaties niet uit de weg.
Clemens van de Ven & Sjoerd van Bommel 19.00–20.00 De meest authentieke rhythm ‘n blues band van Nederland. Dat is de beste omschrijving van de band rond de charismatische pianist/zanger Clemens van de Ven.
Northern Lights 20.30– ??? Kenmerkend en gedurfd is het combineren van akoestische en elektrische gitaar, ondersteund door verrassend baswerk en drums. Met krachtige en soms ingetogen zang.

Bij de Zwaansche brug speelt Formatie Koelcell akoestische vertolkingen van bekende rockmeezingers. Van Hotel California tot Pink Floyd, Koelcell staat garant voor een middagje heerlijke muziek. De Boxtelse band vanBAKKUS speelt bij restaurant En Garde akoestische en meerstemmige covers van Adele, Bruce Springsteen, Coldplay, Kings of Leon. De samenstelling: Fons van Heesch (zang), Guido van Eijk (gitaar/zang), Jeroen van Lier (gitaar), William van Houtum (bas).

Naast muziek en straattheater is het creatieve programma voor de basisschooljeugd het derde hoofdonderdeel van het festival Bockesprongen. Het wordt een onvervalst en feestelijk kinderdoeprogramma in het mobiele minipretpark en zeepbellentheater Bellentuin, waarin alles draait om lucht, sop en creativiteit. Palmbomen, strandstoelen en liters zeepsop zorgen voor een vrolijke Stads-Oase, waarin de kinderen hun Bellen-Show kunnen tonen. Met ringen, zwaarden, touwen en andere attributen worden de mooiste bellen gemaakt. Een visueel feest voor en door het publiek én uniek in de EU.

Meer informatie vind je op: www.bockesprongen.nl, www.uitinboxtel.nl, www.beleefboxtel.nl.
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant