Afbeelding

Jas de Keistamper viert feestje voor opname op Unesco werelderfgoedlijst

Algemeen
BOXTEL – De Boxtelse reus Jas de Keistamper vierde zaterdagmiddag op de Boxtelse markt een bescheiden feestje. De Boxtelse reus is sinds vorige week opgenomen op de Nederlandse lijst van Unesco voor immaterieel erfgoed, waar bijvoorbeeld ook het bloemencorso van Zundert op staat. Burgemeester Mark Buijs ontmoette de reus voor het eerst en feliciteerde hem met zijn onderscheiding.

Volgens Wim Ketelaars van Boxtel Vooruit is het een buitengewoon speciale prijs die Jas ontvangen heeft. “Onze eerste inzending werd helemaal afgeserveerd. Het is belangrijk dat de inzending twee onderdelen bevat, allereerst hoe waarborg je de traditie naar de toekomst toe en ten tweede moet de aanvraag ondersteund worden. Dat laatste stelde niet veel voor, want zowel de gemeente Boxtel als de Reuzenfederatie ondersteunden de aanvraag van harte.”

Burgemeester Mark Buijs vind het belangrijk dat het gedachtegoed van Jas blijft voortbestaan. “Jas staat voor de wederopstanding, voor saamhorigheid. Je stond in 1949 voor het eerst op de Markt. Ook al ben je inmiddels 64 jaar oud, ik denk dat het belangrijk is dat je gedachtegoed blijft voortbestaan. Je kunt in deze tijden van crisis ons allemaal inspireren, samen de schouder eronder!” Jas verklaarde de komende tijd hard te gaan werken aan een plan om de traditie in de toekomst levend te houden.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant