Boxtelse gemeenteraad verkent samenwerking in de Meierij

Algemeen
BOXTEL - Een kerngroep uit de Boxtelse gemeenteraad voert deze maand informatieve gesprekken met raadsleden van Schijndel, Sint-Oedenrode, Sint-Michielsgestel en Haaren. De gesprekken zijn een gevolg van een in juni door de raad aangenomen amendement. In dit amendement werd voorgesteld een kerngroep uit de gemeenteraad op te richten om de betrokkenheid van de raad bij intergemeentelijke ambtelijke samenwerking te vergroten en het spoor van een bestuurlijke fusie te verkennen. De kerngroep zorgt ook dat de inwoners van Boxtel betrokken worden bij dit proces.

Gemeenten in Nederland werken al op veel vlakken intensief samen. Zo worden bijvoorbeeld het veiligheidsbeleid, de geestelijke gezondheidszorg en sinds kort ook de basistaken op milieugebied in regionaal verband uitgevoerd. Ook de nieuwe taken die vanuit het Rijk op gemeenten afkomen - Jeugdzorg, de participatiewet en de uitvoering van de AWBZ – vragen om samenwerkingsverbanden tussen gemeenten. In het kader van deze ontwikkelingen heeft het Rijk aangegeven dat schaalvergroting van gemeenten op termijn onontkoombaar is. De gemeenteraad van Boxtel heeft in juni besloten om een plan voor intensieve ambtelijke samenwerking met de gemeenten Sint-Michielsgestel, Haaren en Vught verder te gaan uitwerken. Tegelijkertijd heeft een meerderheid in de Boxtelse raad aangegeven op lange termijn bestuurlijke fusie als een reëel perspectief te zien. De kerngroep - bestaande uit vertegenwoordigers van alle fracties met uitzondering van de SP - maakt nu een ronde langs de andere gemeenten om te informeren welke gedachten hierover in andere raden leven.

De gesprekken tussen de gemeenteraden zijn informatief en verkennend. Voor de Boxtelse raad staat bij de afweging van elke vorm van samenwerking het belang van de inwoners van Boxtel voorop. Samenwerken heeft alleen nut als die voor de burgers voordeel oplevert en mag niet ten koste gaan van de dienstverlening aan inwoners van Boxtel. De gemeenteraad wil op korte termijn met de inwoners van Boxtel in gesprek gaan over de voor- en nadelen van de verschillende vormen van samenwerking.

Na afronding van de gesprekken met de vier andere gemeenten brengt de kerngroep verslag uit aan de Boxtelse gemeenteraad. Die bepaalt vervolgens of en hoe er vervolgstappen moeten komen.

Uit de krant