Afbeelding

Burgerparticipatie nog niet geland in Boxtel

Algemeen

Boxtel - De gemeente Boxtel is vol van begrippen als burgerparticipatie en burgerinitiatief, maar bij de inwoners moeten ze nog landen. Dat blijkt uit een enquête over dit onderwerp van Tipmooiboxtel.nl en bureau Top-Onderzoek.

Op de vraag of ze op de hoogte zijn van hoe de gemeente denkt over het burgerinitiatief binnen Boxtel, antwoordt zeventig procent van de 224 ondervraagden met ‘nee’. Bij 22 procent gaat er wel een belletje rinkelen, de rest ‘weet het niet’. Toch voelen de meeste mensen zich op de een of andere manier betrokken bij de gemeente. Weliswaar geeft 36 procent aan hier ‘neutraal’ tegenover te staan, maar er voelen zich meer mensen ‘betrokken’ (31 procent) en ‘zeer betrokken’ (negen procent) dan ‘niet betrokken’ (achttien procent) of ‘helemaal niet betrokken’ (zes procent).

De rondvraag van Tipmooiboxtel.nl en Top-Onderzoek wijst uit dat 79 procent van de Boxtelaren en Liempdenaren nooit zelf hebben overwogen om een burgerinitiatief te starten. In een toelichting op dat antwoord geven de meeste mensen aan niet het gevoel te hebben dat er naar ze zal worden geluisterd.

Veertien procent heeft zich wel voor een burgerinitiatief ingezet. Als voorbeelden worden daarbij genoemd: schaliegaswinning, hondenpoep en -belasting, groenonderhoud en speeltuinen. Twee mensen gaven aan nog niet de teleurstelling te zijn vergeten van het eerste burgerinitiatief in Boxtel in 2009: het vestigen van een school in de wijk Munsel/In Goede Aarde. Dat werd destijds door de gemeenteraad naar de prullenbak verwezen. In een andere reactie zegt iemand dat dit in Liempde juist vaak en goed wordt gedaan.
Van de 224 deelnemers aan de enquête zegt 61 procent behoefte te hebben aan meer inspraak bij de gemeente. In een reactie wordt aangegeven dat dit het beste op wijkniveau kan worden gedaan of door groepen burgers.

Deelnemers werd ook gevraagd wat de gemeente zou kunnen doen om inwoners meer te betrekken bij het beleid. Het antwoord dat het beste scoorde (61 procent) was ‘Inwoners vaker om hun mening vragen’. Goede tweede was met 47 procent ‘Inwoners eerder betrekken bij plannen’. Dertig procent ziet brood in het stimuleren van burgerinitiatieven. In de toelichting op de antwoorden werd regelmatig de suggestie gedaan: ‘Luisteren naar burgers’.

Uit de krant