Een politiewagen op de Markt is vrijdagavond de stille getuige van de uit de hand gelopen 'borrel to go'. De politie hoefde uiteindelijk niet op te treden.
Een politiewagen op de Markt is vrijdagavond de stille getuige van de uit de hand gelopen 'borrel to go'. De politie hoefde uiteindelijk niet op te treden. Foto: Sander van Gils/Persburo Sander van Gils

Boxtelse ‘koffie to go’ bezweek onder eigen succes; uit nood geboren afhaalborrel wordt niet herhaald

Algemeen

Boxtel – Het leek op papier een prachtig plan: in het weekend het terras inrichten als plek waar mensen een ‘koffie to go’ kunnen bestellen die ze vervolgens thuis of tijdens het lopen opdrinken. Het pakte echter anders uit met uitpuilende terrassen waar mensen gezellig bleven hangen. Het initiatief werd daarop gestopt. Uitbater Claire Wijnstok van Le Temps Perdu kijkt met gemengde gevoelens terug: “Super jammer. Maar het is niet uit luxe dat we borrels gaan organiseren.”

De ‘afhaalborrel’, waarbij bij verschillende horecazaken op het terras een hapje en een drankje konden worden afgehaald, was een idee van enkele Boxtelse horecaondernemers, waaronder Claire Wijnstok. Na maanden van lockdowns staat het water velen van hen inmiddels aan de lippen. “Dit is de derde lockdown sinds de coronacrisis”, legt ze uit. “Uiteindelijk zijn we in twee jaar tijd maar één jaar open geweest.”

Dus gingen verschillende cafés op zoek naar nieuwe manieren om toch de deuren te kunnen openen. Zo ontstond het idee om een ‘koffie to go’ te organiseren, waarbij mensen in gezellige setting een drankje af konden halen bij hun favoriete kroeg en daarna weer verder zouden gaan.

Té gezellig
Wijnstok geeft aan dat het plan vooraf kenbaar gemaakt was aan de gemeente. Omdat er doorstroming zat in het publiek, was er voor de gemeente geen reden de borrel te verbieden. Wel werden de ondernemers erop gewezen dat mensen wel eens konden blijven hangen als de terrassen té gezellig ingericht zouden worden.

En dat is precies wat vrijdagavond al snel gebeurde. Onder de luifels bleven tientallen Boxtelaren gezellig hangen. “Dat is het lastige in een dorp. Mensen vinden het heel leuk en ze komen bekenden tegen”, omschrijft Wijnstok de kern van het probleem. En na een drankje met bekenden was anderhalve meter afstand houden ook niet meer het eerste waaraan veel bezoekers dachten.

En toen de politie zich verzamelde op en om de Markt om de borrel voortijdig te beëindigen, trokken de ondernemers zelf dan ook de conclusie dat het beter was de stekker eruit te halen. Dat gebeurde overigens zonder al te grote problemen, bevestigt ook de gemeente. “Afgelopen vrijdag is gebleken dat met de koffie to go zoals dat was georganiseerd, de coronaregels niet na konden worden geleefd”, laat een woordvoerder verder in een beknopt statement weten.

Niet uit luxe
“Super jammer”, blikt Wijnstok maandag terug op de vrijdagavond. “Maar het was het proberen waard.” Ze wijst op de lastige positie waarin veel horeca zitten. Bij haar eigen café zijn de reserves inmiddels wel op en zelfs met coronasteun, een bijbaan bij het contactonderzoek van de GGD en het bezorgen van eten moet er nog geld op toegelegd worden. En Wijnstok is zeker niet de enige ondernemer in Boxtel die het moeilijk heeft.

“Het is niet uit luxe dat we borrels gaan organiseren”, verduidelijkt ze. “Stel het had wel gewerkt, dan was het echt iets moois geweest”, vertelt ze opgewekt.

De horecaondernemer snapt overigens ook de lastige positie waarin de gemeente zich bevindt, waarbij aan de ene kant de coronamaatregelen nageleefd dienen te worden en aan de andere kant het belang van ondernemers telt. “Maar af en toe moet je het als ondernemer gewoon proberen.”

Hopen op versoepelingen
En helaas voor de initiatiefnemers is at afgelopen weekend dus misgelopen. “Het is eigenlijk aan populariteit ten onder gegaan”, geeft Wijnstok er een positieve draai aan. Ze laat weten nog na te denken over andere mogelijkheden tijdens de lockdown. “We moeten als ondernemers wel creatief worden”, doelt ze op de huidige beperkingen. “Maar die creativiteit is inmiddels wel een beetje op.”

Wijnstok hoopt, wellicht tegen beter weten in, dat de lockdown niet lang meer zal duren. “Wij zijn het enige land waar alles dicht is”, wijst ze op de strenge Nederlandse maatregelen. “En wij willen natuurlijk het liefste gewoon weer open!” Wijnstok zal daarom, zoals velen, tijdens de komende coronapersconferentie 14 januari ook met gekruiste vingers voor de tv zitten.

Uit de krant