Foto: Han van Bodegom
Foto: Han van Bodegom Foto: Han van Bodegom

Omgewaaide Corpus Christi Kapelweg vóór september in ere hersteld

Algemeen

Boxtel - De stormen Dudley, Eunice en Franklin werden de Corpus Christi aan de Kapelweg afgelopen vrijdag te veel. Het houten kruisbeeld bezweek onder de beukende windvlagen. Inmiddels is de schade geïnventariseerd door restaurateur Tonny Cusiel. Vóór september wil hij het beeld herplaatst hebben.

De wind werd de Corpus Christi aan de Kalksheuvel/Kapelweg vrijdag iets voor 18.00 uur te veel. Met een doffe klap viel de houten beeltenis van Christus op de grond. Tot grote schrik van restaurateur Tonny Cusiel.

Hij nam het kruisbeeld in 2020 nog onder handen op verzoek van de Buurtvereniging Smalwatervallei ter ere van het 40-jarig bestaan van de buurtvereniging. Cusiel denkt dat het kruisbeeld bij het terugplaatsen na de restauratie niet helemaal goed meer vast heeft gezeten en dat de storm nu vat heeft gekregen op de bevestiging. “Ik lach er nu om, maar toen kon ik wel huilen”, blikt hij terug op het moment waarop hij de schade opnam.

Die was groot. “Hij was plat op zijn bek gegaan, om het zo maar te zeggen”, vertelt Cusiel. Onder meer de armen raakten daarbij flink gehavend. “Maar gelukkig was het gezicht niet beschadigd, want dan had ik moeten beeldhouwen”, aldus de schilder.

Cusiel is bereid het herstel van het beeld kosteloos op zich te nemen, maar verwacht daar wel enkele maanden voor nodig te hebben. Ook het bergen van de gevallen messias werd kosteloos verzorgd door ‘buurtgenoot’ de firma Van Pinxteren. Die rukte met zware apparatuur uit omdat de sokkel van het beeld van zwaar, gegoten beton is.

De Corpus Christi zal deze zomer weer in elkaar gepuzzeld worden door Cusiel. Dat gebeurt met een speciale epoxy-pasta, waarmee het weer aan elkaar geplakt wordt. Vóór september wil hij het beeld weer in oude luister op de sokkel hijsen.

Uit de krant