Afbeelding
Foto: Edwin Diependaal/Prikbord Esch

Geen keizerstitel voor Konings

Algemeen

Esch - Sinds het jaar 1900 kende het Essche Sint-Willebrordusgilde geen keizer meer. Maandag maakte Leo Konings echter kans voor de derde keer het koningsschieten te winnen en zich daarmee tot keizer te mogen kronen.

Nadat de koningsvogel maandagochtend gezegend was in de kerk en de heersend koning thuis was opgehaald, kon het koningsschieten ‘s middags beginnen.

Op het gildeterrein aan de Haarenseweg mocht Leo Konings als aftredend koning beginnen met het lossen van een schot. Daarna was de beurt aan de overige koningsschutters. Daarbij gaf burgemeester Ronald van Megaarden, beschermheer van het Essche gilde, het goede voorbeeld. Hij schoot het eerste stuk van de koningsvogel van de paal.

Daarop barstte een spannende strijd los om wie het laatste stuk vogel van de paal wist te schieten en zich daarmee koning mocht kronen. Die ging tussen Konings, die bij winst voor de derde keer aanspraak mocht doen op de koningtitel en zich daarmee tot keizer kon kronen, en Aswin Rutten.

Telkens leek het genadeschot te gaan vallen, maar keer op keer bleef er nog een restje vogel staan. De spanning was voelbaar toen Konings het laatste restje van de vogel weg leek te schieten. Het was echter Rutten die de vogel de genadeklap gaf. De ontlading was groot bij hem, bij het gilde en de vele toeschouwers toen hij zich met dit rake schot voor de komende drie jaar tot koning mocht kronen.

Het gilde laat weten trots te zijn: “Een keizerlijke ontknoping is het helaas niet geworden. Maar wij mogen als gilde trots zijn op onze nieuwe koning, ook in hard en nieren een gildeman.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant