De SP was eerder actief met vragenlijsten. Nu bundelen de socialisten de krachten met PvdA-GL.
De SP was eerder actief met vragenlijsten. Nu bundelen de socialisten de krachten met PvdA-GL.

SP en PvdA-GroenLinks lanceren jongerenenquête

Algemeen

Boxtel - Politieke bewegingen SP en PvdA-GroenLinks starten gezamenlijk een campagne om het geluid van Boxtelse jongeren in de politiek gehoord te laten worden. De partijen trappen de campagne af met een enquête voor jongeren tussen de 16 en 26 jaar jong. Beide fracties gaan vanaf 12 februari met vragenlijsten de straat op en zullen ook plaatsen bezoeken waar veel jongeren werken om zo veel mogelijk respons te krijgen.

De twee linkse partijen kondigen de jongerencampagne aan in een gezamenlijk persbericht. Gemeenteraadslid Rinze van der Veen (SP) laat weten het gesprek aan te willen knopen: “Er is veel te doen over jongeren, waar zij tegenaan lopen, en wat zij vinden dat er zou moeten gebeuren voor hun toekomst, maar echt met de jongeren zelf in gesprek gaan blijft bijna altijd achterwege. Daarom ben ik blij dat wij, na alle beperkingen van de afgelopen periode, weer wat vrijer aan de slag kunnen. Voor jongeren, door jongeren en vooral ook met jongeren.”

PvdA-GroenLinks-afdelingsvoorzitter Rinze Boschma onderschrijft die aanpak: “Juist nu we voor zulke grote opgaven staan, de woningmarkt, de klimaatcrisis en de toenemende kansenongelijkheid is het van groot belang jongeren hierin te betrekken. Er liggen ontzettend grote vraagstukken voor de toekomstige generatie en daarom moeten jongeren gehoord worden.”

De partijen merken op dat het vaak lastig is om de jongeren waarover het gaat te betrekken bij de politiek. Om die reden gaan beide fracties vanaf 12 februari fysieke locaties waar jongeren te vinden zijn bezoeken. Om het contact laagdrempelig te houden is een eerste aanzet de peiling. De vragen richten zich vooral op hoe jongeren naar Boxtel kijken. Wat gaat er goed en wat kan en moet er beter? En waar maken zij zich druk om?

Onder voorbehoud van dat de coronaregels het toelaten zal de groep van start gaan op zaterdag 12 februari om 13.00 uur op de Markt voor het gemeentehuis van Boxtel. Als er jongeren zijn die interesse hebben in het mee afnemen van deze enquête, kunnen zij zich op 12 februari melden.

Uit de krant