Jan-Willem van den Berg schept ijs in zijn laatste dagen als directeur van het BHC.
Jan-Willem van den Berg schept ijs in zijn laatste dagen als directeur van het BHC. Foto: Sander van Kasteren

Jan-Willem van den Berg schept ijs bij afscheid als directeur Baanderherencollege

Algemeen

Boxtel - Tien jaar was hij directeur van het Baanderherencollege (BHC): Jan-Willem van den Berg. Donderdag nam hij afscheid van de leerlingen. Zijn lijfspreuk was al die jaren: “Prestaties volgen op de relatie.” Met dat laatste zit het na donderdag sowieso wel goed, aangezien alle leerlingen getrakteerd werden op een ijsje, geschept door de bijna ex-directeur zelf.

Van den Berg heeft een echt onderwijshart. Met al 32 jaar achter de rug in het onderwijs haalde het BHC tien jaar geleden een ervaren directeur in huis. Eentje die bovendien gelukkige leerlingen als belangrijkste waarde zag. Donderdag was het Van den Berg die met een blij gezicht rondliep. Al in de ochtend werd hij verrast door een paard en wagen waarmee hij richting de school gebracht werd.

Daar trakteerde de leerlingenraad hem op een mooi aandenken. “We hebben bijvoorbeeld een filmpje gemaakt”, vertelt Shahab terwijl hij trots wijst op een gelikte video die in de entreehal wordt afgespeeld. Hij is één van de elf leerlingen uit die raad. “Vorige week hebben wij dat opgenomen.” De directeur werd bij zijn entree donderdag opgewacht door alle leerlingen en mocht met een rollator naar binnen. “Want nu is hij natuurlijk oud”, grapt Shahab. De directeur, die zaterdag 65 wordt, mocht daarna nadenken over een carrièreswitch: ijs scheppen. Want alle leerlingen en docenten mochten een ijsje bij hem komen halen.

Van den Berg, zweetpareltjes op zijn hoofd, schept flink door met hulp van de rector van het BHC en Jacob-Roelandslyceum Mireille van der Kracht. Toch vindt hij de tijd om even met deze krant te praten. “Ik vind het niet erg om de handen uit de mouwen te steken hoor”, lacht hij. “Vorige week werd ik ook al verrast door de docenten. Toen werd ik door de wielerclub opgehaald”, en hij beschrijft het afscheid van zijn collega’s. “En vanochtend was weer volkomen onverwacht. Toen stond er een koets voor mijn deur met daarin het hele managementteam.”

Maar het allermooiste cadeau was voor de scheidend directeur een boodschap van de leerlingen: “Zij zeiden dat ze hier met veel plezier op school zitten.” En dan blijkt dat zijn lijfspreuk zeker een kern van waarheid bevat: “We hebben dit jaar 100 procent geslaagden. Hoe mooi kun je afscheid nemen?”

Als de directeur de deur van het BHC vrijdag voorgoed achter zich dichttrekt zal hij zeker ook doorgaan met zijn hobby: fietsen. En als hij te veel vrije tijd over heeft, dan heet Shahab nog wel een suggestie: “Nu is net zijn baan hier afgelopen, maar hij heeft alweer ijs leren scheppen.”

De leerlingenraad schonk hun 'superdirecteur' onder meer dit aandenken.
Shahab krijgt een ijsje van Van den Berg zijn directie-collega Mireille van der Kracht.

Uit de krant