Gerard van der Sloot. (Foto: Familie Van der Sloot)
Gerard van der Sloot. (Foto: Familie Van der Sloot) Foto: Familie Van der Sloot

In memoriam: Gerard van der Sloot 1942-2022

Algemeen

Boxtel - Een grote, imposante gestalte, standvastig en recht door zee - zo zullen de talloze klanten van Café Marktzicht zich Gerard van der Sloot herinneren. Afgelopen vrijdag overleed hij op 80-jarige leeftijd. Als kastelein van Café Marktzicht van 1970 tot 2005 was ‘de Rooie Sloot’ niet alleen de drijvende kracht achter zijn eigen zaak, maar ook achter de Boxtelse horeca.

Mouwen opstropen en gaan, dat was de mentaliteit van Gerard van der Sloot. Samen met zijn vrouw Riky nam hij in 1970 Café Marktzicht over van Drieka Habraken, een café met een zaaltje aan de Markt. Gerard was toen 28 jaar oud, Riky 20. Waar andere cafés de deuren sloten, zette het jonge stel deze juist wagenwijd open en bouwde zo met hard werken hun café uit tot een begrip in Boxtel. In de beginjaren waren zij zelfs het enige café dat op zondag geopend was, en dat al vanaf 10 uur ‘s ochtends. 

In 1974 werd de tuin achter het café omgebouwd tot zaal en daarmee was een gouden formule geboren. Van vrijdag vroeg in de ochtend koffie - en een borrel - verzorgen voor de weekmarkt, tot bruiloften en partijen, schoolfeesten, vogeltentoonstellingen, carnavalsfeesten, biljarten, kaarten, je kunt het zo gek niet bedenken of het was te doen bij het café en de zaal erachter. Vele Boxtelse verenigingen waren dan ook thuis bij Marktzicht. En dat werkte twee kanten op, want voor sponsoring kon ook iedereen bij Gerard en Riky aankloppen. Het ondernemerspaar stond midden in de Boxtelse gemeenschap. 

Naast hun drukke bestaan als horecaondernemers bouwden Gerard en Riky een mooi gezin op. Met hun drie dochters, de tweeling Yvon en Rian en Gerdie woonden zij boven het café. Toen hun vierde dochter Helma werd geboren, verhuisden de trotse ouders met hun kinderen naar het huis ernaast. Als op woensdag het café gesloten was, was het tijd voor het gezin.

Na de verhuizing werd het café grondig verbouwd, maar ook tijdens de verbouwing draaide het gewoon door en werd er volop getapt, gekaart en gebiljart. In 1986 werd de zaak uitgebreid met disco De Keistamper. Ook beheerde Gerard nog een aantal jaren De Adelaar, het café van zijn broer Frans, waar Gerard en Riky elkaar hadden leren kennen. 

Voor de Boxtelse horeca was Gerard een belangrijke kracht. Hij was initiatiefnemer voor het uitbouwen van activiteiten tijdens Koninginnenacht, met een grote tent op de Markt. Ook de Blurp, de feesttent midden in het centrum waar de Boxtelse jeugd jarenlang carnaval kon vieren, kwam uit zijn koker. Door Gerard kwam er langzaam een beweging op gang die ervoor zorgde dat er met steun van de horeca steeds meer activiteiten voor de Boxtelse bevolking op de Markt plaatsvonden. De club van de markthoreca breidde zich hierdoor uit en de onderlinge samenwerking werd verstevigd. Jarenlang was Gerard bestuurslid van horeca Boxtel. 

Na vele jaren van hard werken was in 2005 de tijd gekomen voor Gerard en Riky om te stoppen met het café. Ze verkochten hun zaak en de zaal werd afgebroken om plaats te maken voor appartementen. Het woonhuis naast het café verruilde het ondernemerspaar voor een mooi appartement elders in het Boxtelse centrum. Samen genoten ze daar van hun kinderen en kleinkinderen en van hun welverdiende pensioen.
Hoewel Gerard zich de laatste jaren moest verplaatsen met behulp van een rolstoel, was hij nog regelmatig te zien in het centrum, altijd met Riky aan zijn zijde. Nog steeds een iconisch figuur in Boxtel, over wie de verhalen nog lang verteld zullen worden.

Bron: ‘Tapperijen, tappers en togen’ van Pierre van Amelsvoort.

Café Marktzicht in 2005. (Foto: Piet Rood)

Uit de krant