Evert Lans in het Experience Center aan de Croon. (Foto: Sander van Kasteren)
Evert Lans in het Experience Center aan de Croon. (Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren

ELAN Bikes Support viert vijfde verjaardag

Algemeen

Boxtel – ELAN Bikes Support opende vijf jaar geleden de deuren aan de Croonpassage 2. In dat halve decennium is de op e-bikes gerichte zaak explosief gegroeid. Een kwestie van ondernemerschap, service en kennis. “En ik heb denk ik ook wel wat geluk gehad”, vertelt de goedlachse eigenaar Evert Lans.

Direct bij binnenkomst op een frisse wintermiddag valt op dat ELAN Bikes Support een van de drukste winkels in de Croonpassage is. Constant lopen klanten de winkel in en uit. Of beter gezegd; de winkels.

Want na de start op 1 december 2017 opende Evert Lans nog een occasion center aan de Clarissenstraat 3, een Experience Centre in de Croonpassage en een nieuw Experience Centre in Eindhoven. Oh ja, en in 2018 won hij ‘en passe’ ook nog een Boxtelse Ondernemers Trofee. “Dat is allemaal heel snel gegaan”, merkt de ondernemer droogjes op.

Geluk en hard werken
Lans heeft verschillende verklaringen voor het succes van zijn zaak. Ten eerste de steeds groter wordende acceptatie van de e-bike. “In 1997, toen de eerste elektrische fiets op de markt kwam, werd dat gezien als hulpmiddel voor mensen met een beperking”, blikt hij terug. “Nu begint het hebben van een e-bike echt een lifestyle te worden”, vervolgt hij. “Mensen zien de buurman op een luxe fiets rijden en willen zelf dan nog een iets mooiere.”

Een andere factor is de grotere mobiliteit die je met een e-bike hebt. De vergroening die ook tot veel bedrijven is doorgedrongen in de vorm van een fietsenplan, leidt tot een enorme groei in populariteit die zelfs Lans moeilijk had kunnen voorspellen. Een gelukje.

“Met deze Riese & Müller is een ritje naar Amsterdam met maximale trapondersteuning makkelijk te doen”, aldus Lans, die er een prachtige e-bike bij pakt. Hij is één van de vijf leveranciers in Nederland die luxemerk in een heus Experience Center mag verkopen. “Dat gebeurt niet zomaar. Daarvoor moet je echt door een ballotagecommissie.”

Geen budgetmerken
Het moge duidelijk zijn. ELAN verkoopt geen budget e-bikes, maar richt zich vooral op luxe-modellen van merken als Riese & Müller, Stromer, Trek, Specialised en Santos. En die zijn nu eenmaal duurder dan de instap e-bikes. Wat je daar voor terug krijgt is wat Lans een ‘mooie fiets’ noemt. “En als ik dat zeg, bedoel ik dat de techniek mooi is”, alvorens hij de meerwaarde uitlegt van de in-frame accu’s, luchtvering, traploze versnelling en extreem stijf frame van de topmodellen. “Maar wij hebben ook fietsen van 2.000 euro. Die zijn ook goed en bieden waar voor hun geld.”

Toch verklaart alleen het hebben van goede fietsen niet waarom ELAN Bikes Support zo goed draait. Want zelfs tijdens het moment van interviewen (een druilerige woensdagmiddag) is het een komen en gaan van mensen in de zaak. Lans loopt er niet mee te koop, maar is trots op zijn succes.

‘Open keuken’
Volgens de e-bikespecialist zit hem dat in vertrouwen. “Klanten komen binnen en weten dat ze geen kat in de zak kopen. Vertrouwen daar ook op!”, vertelt hij. ELAN Bikes Support repareert ook fietsen in de werkplaats. Het visitekaartje van zijn zaak, vindt Lans. Prominent aan de voorzijde van de zaak, zodat er altijd fietsenmakers ‘in de etalage’ werken. “Dat was eigenlijk helemaal niet gebruikelijk”, herinnert hij zich.

De vergelijking met een open keuken is snel gemaakt. “Een open keuken moet wel goed zijn best doen, want je ziet alles wat ze doen!” En de overeenkomsten gaan verder. Vragen komen zo namelijk direct bij fietsenmakers terecht in plaats van bij verkopers. “Je kunt aan een ober smaaksuggesties vragen, maar ook aan de kok. Dan weet je zeker dat je iets lekkers krijgt.”

Wat dat betreft hielp de opleiding elektrotechniek die Lans afrondde ook om alle ins- en outs op het gebied van elektrische fietsen te kennen. Ook geeft hij al jarenlang trainingen voor brancheorganisatie Innovam. Tel daarbij op de service met een glimlach en je hebt de formule voor het succes van ELAN Bikes Support te pakken.

Groei
Anders dan sommige ketens repareert ELAN Bikes Support alle fietsen. Die servicegerichtheid betaalt zich volgens de geestesvader terug: “Want nu komen ze met een Stella of Amslod, maar over een paar jaar denken ze aan ons als ze een luxe e-bike willen kopen.”

En de rek is er nog niet uit. De fietsenmaker breidde twee jaar geleden voor het eerst uit buiten Boxtel. In Eindhoven zag hij kansen voor de luxe e-bike, met ondernemingen als ASML die graag hun werknemers verantwoord naar het werk laten komen. Dat hij in de regio vanwege de goede ervaringen met het merk als enige Santos fietsen mag aanbieden was wéér zo’n gelukje. Of geldt hier de kroegenwijsheid ‘geluk dwing je af’?

Jubileumactie
Lans viert zijn eerste lustrum met een speciale jubileumactie waarbij 5 plus 5 procent korting wordt gegeven op alle winkelmodellen en de voorraad fietsen. De actie loopt tijdens de decembermaand.

Uit de krant