De vrijwilligers werkten met man en macht om het nieuwe pand op tijd af te krijgen.
De vrijwilligers werkten met man en macht om het nieuwe pand op tijd af te krijgen.

Nieuwe locatie voedselbank komt als geroepen

Algemeen

Boxtel - Apetrots is hij op de inzet van zijn vrijwilligers, Arjen Witteveen, voorzitter van de voedselbank Boxtel, Haaren, Sint-Oedenrode en Sint-Michielsgestel. Morgen, 2 oktober, opent het nieuwe pand, pal naast het Wereldhuis aan de Achterberghstraat 18a. Het belooft een grote vooruitgang ten opzichte van het oude, in slechte staat verkerende pand aan het Ronduutje.

Bij binnenkomst in het nieuwe pand ruikt het naar verf. Ook de splinternieuwe koelcellen - eerst de koelruimte, daarachter pas de vriesruimte om weglekkende warmte te beperken - ruiken nog alsof ze net uit de verpakking komen. De voedselbank is klaar om ingeruimd te worden. En dat is precies wat deze week gebeurt. Nog niet met verse producten, maar wel met meubilair en ander toebehoren. Het nieuwe pand biedt meer ruimte, maar vooral veel meer gebruiksgemak en een spectaculair lagere energierekening met zich mee dan het oude.

Witteveen legt uit dat in het oude pand van de voedselbank eigenlijk niet meer gewerkt kon worden conform de regels van de Voedsel- en warenautoriteit (NVWA). De werkwijze werd echter gedoogd omdat de voedselbank geen andere keuze had. Nu is die er wel, met een ruime herpakkingsruimte, aparte koel- en vriesruimte en een grote opslagplek. De voorzitter kan zich wel vinden in de claim dat de nieuwe locatie als een geschenk uit de hemel voelde. En het moet gezegd, de voormalig serviceruimte van Molenweide oogt fris en ruim.

Grote vraag
Zo’n 65 vrijwilligers zijn inmiddels betrokken bij de voedselbank. Samen voorzien zij in Boxtel, Haaren, Sint-Oedenrode en Sint-Michielsgestel zo’n 160 huishoudens van voedsel. “Maar ik ben er van overtuigd dat ééns zoveel mensen recht hebben op ondersteuning vanuit de voedselbank”, legt Witteveen uit. “Mensen geven een achteruitgang altijd moeilijk toe. Dat kan bij het lichamelijke, zoals het moeten kopen van een bril of gehoorapparaat, maar ook het financiële zijn.”

En voor mensen die de eindjes niet aan elkaar kunnen knopen is de voedselbank een uitkomst. Als zij voldoen aan een aantal eisen, ontvangen de cliënten op vertoon van een pas wekelijks een voedselpakket. En om die criteria te voldoen, hoef je echt niet in de goot te leven. Ook mensen die met de auto naar de voedselbank komen kunnen soms het extra steuntje in de rug gebruiken. “Huis onder water, gescheiden”, Witteveen somt zomaar een paar redenen op waarom mensen de hulp nodig hebben. “Er zijn mensen die van ons afhankelijk zijn terwijl ze gewoon werk hebben en daar in verband met de schuldsanering een auto voor nodig hebben.”

Hulp uit alle hoeken
Terwijl hij het nieuwe gebouw van voor tot achter laat zien vertelt Witteveen uitvoerig over hoe blij hij is met de nieuwe sorteerruimten, herpakkingsruimtes en met alle steun die de voedselbank krijgt. Zo ontving de voedselbank flinke donaties van het Oranjefonds en het Kansfonds. Maar ook kwamen duizenden euro’s binnen dankzij particulieren: onder meer ruim 4.000 euro van de Garagesale in Esch en 2.500 euro met een tweedehandsmarkt van medewerkers van het waterschap.

De hulp kan financieel, maar ook materieel zijn. Witteveen schat zelf dat ‘zijn’ voedselbank dankzij alle steun zo’n 30 procent goedkoper uit was dan het bedrag van ongeveer één ton waarop de verhuizing begroot was. Zo kwam ondernemersclub JCI Dommelland schilderen en kreeg de voedselbank korting op veel materialen. Dankzij deze meevallers konden twee grote koelvitrines aangeschaft worden om de afhaalruimte meer als een winkel dan als een magazijn in te richten.

De steun komt uit alle hoeken: vrijwel alle supermarkten leveren producten die op de uiterste houdbaarheidsdatum zitten aan. Deze producten worden vervolgens door de voedselbank ingevroren, zodat ze nog twee maanden te gebruiken zijn. Het aanleveringsproces verloopt steeds beter. Volgens Witteveen is de optimalisering een kwestie van tijd: “De samenwerking is immers pas een jaar aan de gang en moet bij de winkels ook ingebed worden in hun proces. Dat gaat niet van de ene op de andere dag.”

Noodzakelijk kwaad
Ook de samenwerking met de voedseltuin verloopt volgens Witteveen komt goed op stoom. “Zij beschikken inmiddels ook over een eigen koelruimte, waardoor ze niet alle versproducten eerst naar onze koeling hoeven te brengen”, legt hij uit. De voedselbank ontvangt verse groenten uit de voedseltuin die dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag naar de verschillende uitdeelpunten in de regio verspreid worden.

Wanneer hij erop wordt gewezen dat het eigenlijk best triest is dat er zoveel mensen recht hebben op ondersteuning van de voedselbank antwoordt Witteveen: “Dat klopt. Maar ik zie het als een gegeven. Wij zijn helaas een noodzakelijk kwaad.” Een noodzakelijk kwaad in een volledig nieuw jasje dus.

De vrijwilligers werkten met man en macht om het nieuwe pand op tijd af te krijgen.
De vrijwilligers werkten met man en macht om het nieuwe pand op tijd af te krijgen.

Uit de krant