Afbeelding
Foto: Nellie Timmermans

Column Nellie Timmermans - This is the Voice…. (mannen met macht)

Column

Er is veel gedoe over The Voice. Maar The Voice is niet de enige plek waar mannen hun macht misbruiken met seksueel grensoverschrijdend gedrag. Wat is nu eigenlijk grensoverschrijdend gedrag? Voor sommige mensen zijn dat naaktfoto’s van vrouwen op affiches of seksistische grappen. Bij anderen moet er sprake zijn van aanranding. Het kan ook gaan om nagefloten worden. Het is maar waar voor jou de grens ligt. 

Lacherig 
Vroeger werd daar nog wel eens lacherig over gedaan. Er was ook een liedje “zegt een meisje Nee dan bedoelt ze Ja”. Nu zou zo’n lied geboycot worden. Ik herinner me dat ik een keer als 18-jarige was lastiggevallen door een man die naast me kwam fietsen en mijn been probeerde vast te pakken. Toen ik hier op mijn werk over vertelde werd er een grapje over gemaakt. Ik zag toen ook geen kwaad over die lacherigheid. Nu zou dat niet meer kunnen.

Het ernaar maken
Het naar beneden trekken van ritssluitingen en bikinibroekjes door puberjongens kwam ook voor. Misschien was dit onschuldig en gevoed door nieuwsgierigheid, het overschreed letterlijk toch een grens. En sommige meisjes vonden het ook leuk: je kreeg aandacht! Ik werd opgevoed als meisje dat “je het ernaar kon maken…(bv. korte rokken dragen)”. En je ging ’s avonds ook niet alleen via een afgelegen steegje. Ik was nogal angstig uitgevallen, hoewel mij nooit iets ernstigs is overkomen. Maar we zijn allemaal wel eens geschrokken van een grijpgrage man. Ook bij de Voice denken de meiden het ernaar gemaakt te hebben en durven ze niet te protesteren.

Recht hebben op 
En ook nu hoor ik mannen tijdens gesprekken over relatietherapie soms uitspraken doen van “recht hebben op seks” en als ze dat niet krijgen bij hun partner, dat ze dan denken gerechtigd te zijn het elders te halen. Als dit voor beide partners akkoord is kan dat soms werken, maar uiteindelijk zijn dit soort relaties zelden echt gelukkig en gaan deze toch vaak stuk.

Seksuele opvoeding
Verkrachting binnen het huwelijk bestaat ook nog steeds. En vrouwen denken soms nog dat mannen absoluut niet zonder seks kunnen, en doen het vaak tegen hun zin. Er moet op dit gebied nog veel veranderen. Jongens moeten leren dat een meisje NEE bedoelt als ze NEE zegt. Het is tenslotte ook veel leuker als je het allebei graag wilt. Men klaagt tegenwoordig wel eens: vergeleken met vroeger mag er tegenwoordig niets meer. Maar waarom zouden vrouwen er de dupe van moeten zijn dat er destijds op dit vlak niet fatsoenlijk is opgevoed?

Afbeelding

Uit de krant