Opnieuw is er geen Grote Eendentrek in Boxtel. In februari jongstleden werd de stoet afgelast wegens de weersomstandigheden, voor de komende editie in 2021 is corona de spelbreker.
Opnieuw is er geen Grote Eendentrek in Boxtel. In februari jongstleden werd de stoet afgelast wegens de weersomstandigheden, voor de komende editie in 2021 is corona de spelbreker. Foto: Peter de Koning, 2018

Grote Eendentrek gaat niet door, wel andere carnavalsactiviteiten

Algemeen

UPDATE - Het doek valt nog niet voor carnaval in Boxtel. Een traditionele viering van het zottenfeest maakt echter weinig kans: zo gaat de optocht in de gebruikelijke vorm niet door en bouwen de carnavalsclubs zullen geen praalwagens. Het leutfestijn krijgt anders vorm, maar wel zal een carnavalsprins de scepter over Eendengat zwaaien. 

President Frank van Heesch van Stichting Openbaar Carnaval (SOC) geeft aan dat zijne doorluchtigheid zaterdag 14 november op ludieke en coronaproof bekend wordt gemaakt. Het Kwekdeuntjesfist dat andere jaren voorafgaand aan de installatie van de prins wordt gehouden, gaat niet door. Achter de schermen wordt druk nagedacht over een alternatief.

De carnavalsverenigingen hebben gezamenlijk al besloten geen wagens te zullen bouwen voor de Grote Eendentrek. Dat zou veel kosten met zich meebrengen, terwijl het risico groot is dat de optocht op carnavalszondag wordt afgelast. Een hard gelag voor de bouwers: voor de tweede jaar op rij kunnen zij hun creatieve werk niet tonen nadat afgelopen februari storm roet in het eten gooide.

Voor de jeugdoptocht is nog niets besloten, geeft Fred van Nistelrooij van Stichting Openbaar Jeugd Carnaval (SOJC) aan. ,,De Knokkers (de uitvoerende groep vrijwilligers van SOJC - red.) zijn zo creatief dat ze tot nu toe overal een oplossing voor hebben gevonden. Dat gaat ze nu ook weer lukken”, zegt hij zelfverzekerd. De coronamaatregelen geven meer ruimte voor jeugd, toch zijn er ook voor de kinderen beperkingen. Desalniettemin is de organisatie van Duckout druk bezig met de voorbereidingen en blijft zij hoopvol iets voor de jonge carnavalsvierders te kunnen bieden.

Zowel de SOC als het SOJC bekijken samen of er iets 100 procent georganiseerd kan worden. Op 1 december willen beide organisaties alle alternatieve ideeën op een rij hebben om vervolgens met de gemeente de mogelijkheden te bespreken. Op 1 januari worden knopen doorgehakt: tot die tijd houden de carnavalsclubs hoop.

De Brabantse Carnavals Federatie houdt dinsdag 29 september in Tilburg een gezamenlijk Zuid-Nederlands overleg over alles wat met coronacarnaval te maken kan hebben. Ook delegaties van Limburgse carnavalsorganisaties zullen dan aanwezig zijn. De Boxtelse carnavalsstichtingen hopen dat daar positieve geluiden en ideeën uit voort komen. Mocht er vanuit de Veiligheidsregio Brabant Noord na verloop van tijd nieuwe aanwijzingen komen omtrent carnaval, dan worden die in de plannen verwerkt, beloven de Boxtelse carnavalsorganisaties.

Afgelopen week heeft er veel overleg plaatsgevonden tussen SOC, SOJC en vertegenwoordigers van de carnavalsclubs. 

DISCLAIMER: Per abuis werd eerder in dit artikel de verkeerde datum van de bekendmaking van de prins gepubliceerd. Er stond dat dit op dinsdag 17 november zou zijn, dit is dus op zaterdag 14 november.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Vorig jaar was het Concordiapark in Liempde op Koningsdag het toneel van de kleedjesmarkt. Dit keer verhuizen de kinderen naar de vuurput. Achter D'n Liempdsen Herd is een bijen- en plantenmarkt (foto boven).
Traditionele activiteiten in oranje Liempde Cultuur 32 minuten geleden
Het monumentale kanunikkenhuisje op Duinendaal ligt in de schaduw van de Sint-Petrusbasiliek.
Museum Canonije brengt leven en werk kanunniken in beeld MuBo 10 jaar 2 uur geleden
Logo
Deze oude Porsche blinkt zo dat de wolken erin weerspiegelen.
Toertocht Lions: 2.500 euro voor Seniorenvervoer Verenigingen 15 uur geleden
Logo
Foutparkeren: het mag niet, maar in het verleden werd daar wat minder streng op gehandhaafd. Daar komt verandering in.
Parkeren op de stoep, een boete aan de broek Gemeente Boxtel 17 uur geleden
Logo
Tijn van den Berg heeft flink getraind voor de sportieve uitdaging die hij aangaat.
Tijn legt triatlon af om geld te vergaren voor lange zeereis Sport 19 uur geleden
De roodborst laat zich zondag 28 april hoogstwaarschijnlijk ook zien.
Vroeg uit de veren om vogels te spotten Natuur & milieu 22 uur geleden
Marktkramen verspreid over het centrum van Boxtel brachten zondag honderden bezoekers op de been. De Oranjebraderie maakte na enkele jaren afwezigheid een succesvolle rentree.
Oranjefeesten zetten Boxtel in vuur en vlam Cultuur gisteren
Still uit 'Tomboy' waarmee het seizoen van FilmPodiumBoxtel wordt afgesloten.
FilmPodiumBoxtel sluit af met Tomboy Cultuur gisteren