Boxtel levert in 2021 zo'n negen ton in op de onderdelen Wmo, participatie en jeugdhulp. In 2022 loopt dit bedrag op naar een kleine 1,4 miljoen euro.
Boxtel levert in 2021 zo'n negen ton in op de onderdelen Wmo, participatie en jeugdhulp. In 2022 loopt dit bedrag op naar een kleine 1,4 miljoen euro. Foto: Henk van Weert

Boxtel kort Wmo met bijna negen ton

Algemeen

In 2021 is er een besparing van 382.250 euro op Wmo in Boxtel en in 2022 loopt die besparing op naar 867.500 euro. Dat maakt de gemeente bekend in de vandaag gepresenteerde begroting. Ook op participatie, waar onder meer de bijstand onder valt, wordt volgend jaar vier ton bespaard. 

De korting is onderdeel van een maatregelenpakket op het sociaal domein. Boxtel heeft, net als veel andere gemeenten, moeite om haar begroting sluiting te krijgen. Het merendeel is dan ook gebruikt om de tekorten op de verwachte gemeentelijke uitgaven voor volgend jaar weg te werken. 

De besparing op Wmo wil Boxtel invullen door onder meer scherper te indiceren, meer in te zetten op zorgverlening waar mensen zonder indicatie naartoe kunnen (zoals de huisarts), op zelfredzaamheid en mantelzorg en door specialistische ondersteuning anders in te kopen. De korting op participatie moet worden bereikt door meer inzet van sociale recherche, die zich bezighoudt met opsporen van uitkeringsfraude. Ook komt er een andere diagnose-instrument, gaat de loonkostensubsidie anders werken en wordt er dividend van sociale dienst WSD ingezet. Ook op begeleidingskosten wordt bespaard. 

Hiernaast voert Boxtel ook een kleine besparing in op jeugdhulp van 92.500 euro. 

In 2021 wordt op jeugdhulp, Wmo en participatie volgend jaar naar verwachting in totaal 30,5 miljoen euro uitgegeven. Hiermee levert Boxtel een kleine negen ton in op deze drie onderdelen, in 2022 loopt dit op naar een zo'n 1,4 miljoen euro. 

Houd Brabants Centrum in de gaten voor meer nieuws over de uitgaven van de gemeente Boxtel in 2021. 

Tekst: Pål Jansen | Foto: Henk van Weert

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Wie kent dit jubilerende echtpaar van weleer?
Speuren naar 'oud goud' Human Interest 1 uur geleden
Afbeelding
De beste autoverzekering vinden voor jouw auto Zakelijk 2 uur geleden
Logo
Het verkeerspunt in de Boxtelseweg nabij de Poort van Liempde is in 2022 volgens het college van B en W verbeterd door het aanbrengen van haaientanden om de voorrangssituatie te verduidelijken.
Twist fietsoversteek Boxtelseweg voorbij Algemeen 16 uur geleden
Logo
De kliko voor medisch afval is Stefan de Nijs van Combinatie95 een doorn in het oog: 'Een grove privacyschending.'
'Kliko medisch afval met gele klep grove privacyschending' Politiek 18 uur geleden
Gynaecoloog Mieke Kerkhof.
Vrouwengilde: belevenissen van een gynaecoloog Verenigingen 20 uur geleden
Loes Neuteboom en Kylian Gutensohn staan samen op het hoogste treetje van het erepodium. Ze wonnen goud tijdens Skills the Finals in de categorie Groen, grond en infra.
Studenten Yuverta mbo Boxtel winnen brons en goud Jeugd 21 uur geleden
Driehonderd man bezochten de expositie van Boxtel Ontspant.
Bezoekers weten foto-expositie Boxtel Ontspant te waarderen Cultuur 22 uur geleden
Lizzy Nonnemaker (links) en Suzanne Wouters van Boxtheater maken zich op voor de uitvoering van 'In voor- en tegenspoed', dat gaat over een stel dat elkaar ontmoet via datingapp Tinder.
Bijna uitverkocht Boxtheater in première Cultuur gisteren