Afbeelding
Foto: Henk van Weert

Joy haalt bijna 1.300 euro op voor onderzoek naar reuma

Algemeen

De zevenjarige Joy Smulders uit Boxtel heeft reuma. Toch liep zij zaterdag 12 september zes kilometer in het kader van de Reuma Walk. Ze haalde hiermee 1.285 euro op voor onderzoek naar genezing van deze aandoening van gewrichten, maar ook spieren, pezen en botten. Doneren kan via actie.reumanederland.nl/actie/joy-smulders/doneren, de leerling uit groep 4 van basisschool De Spelelier hoopt op nog wat extra's. ,,Want alle kleine beetjes helpen..."  Donderdag 10 september verscheen zij in onze wekelijkse rubriek What's Up.

Wat houdt dat in, die Reuma Walk, waar je aan mee gaat doen, Joy? ,,Nou, dat betekent dat je tien kilometer gaat lopen. We starten hier thuis op De Mutsenmaakster en papa en mama hebben zelf een route uitgezet."

Oh? Je gaat dus niet alleen op pad? ,,Nee joh! Mijn ouders gaan ook mee, net als Jes, mijn broertje. Trouwens, oma loopt ook mee. Zij heeft ook reuma namelijk. Zelf ga ik mee in een rolstoel."

Je hebt natuurlijk veel pijn door die stomme reuma? ,,Best wel. Ik ben ook al heel vaak geopereerd, hè mam? Joy kijkt naar haar moeder, die vertelt dat vier jaar geleden reuma werd geconstateerd. ,,Joy kreeg dikke 'kussentjes' op haar polsen. Het bleek erfelijk...", vertelt Marit Smulders. Joy vult aan: ,,En ik heb ook vaak pijn aan mijn knieën."

Wat gaat er met het geld gebeuren dat je inzamelt? ,,Daar worden betere pillen en spuitjes van gemaakt. Ik heb pas andere medicijnen en daardoor gaat het wel wat beter en heb ik niet zo veel pijn meer. Drie keer per week moet ik een pilletje slikken en eenmaal in de week krijg ik een prik in het ziekenhuis. Als dat tweemaal gebeurd is, krijg ik een Franniez."

Een Franniez? Wat is dat? Joy loopt naar de kast en haalt er een spiraalvormig standaardje uit. ,,Kijk, een Franniez is zo'n plastic plaatje. Na elke prik wordt er een sticker opgeplakt, een aan de voorkant, een aan de achterkant."

Nou, dan ben je inderdaad al vaak in het ziekenhuis geweest. Denk je dat je er ooit vanaf komt? Joy kijkt opnieuw opzij, naar haar mama. Die vertelt dat er een kleine kans bestaat dat kinderen over reuma heen groeien. ,,Maar het is een fout in haar immuunsysteem, dus we durven er niet te veel op te hopen dat het ooit overgaat..."

(Tekst en foto: Henk van Weert).

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Logo
Afbeelding
Balans pleit voor goededoelenweek Politiek 1 uur geleden
De drie poffers die de zussen Marie, Jans en Anna van der Velden in vroegere tijden droegen, zijn volledig gerestaureerd in opdracht van heemkundestichting Kèk Liemt.
Teruggevonden poffers van Kleuskes gerestaureerd MuBo 10 jaar 3 uur geleden
Logo
Corné Kuipers (links) van De Rechter en John van Hal van Lunch Bij Trots organiseren samen het Wijnplein in de Croonpassage.
Ook een jaarlijks evenement voor wijnliefhebbers Cultuur 8 uur geleden
Een jaarlijkse traditie in Liempde: dauwtrappen met fanfare Concordia.
Concordia zoekt 150 vroege vogels voor dauwtrappen Cultuur 9 uur geleden
Wie kent de jubilerende echtpaar van weleer?
Speuren naar 'oud goud' Human Interest 10 uur geleden
De klimaatlunch op het terrein van Plaats De Kleine Aarde.
Klimaatlunch: samenwerking essentieel voor klimaatverandering Duurzaamheid 21 uur geleden
Logo
Juf Janny Verwijmeren gaat met pensioen.
Juf Janny Verwijmeren neemt na bijna 46 jaar afscheid van De Beemden Algemeen 23 uur geleden
Logo
Feest aan de Albinonistraat. De bouwers van Hendriks Coppelmans uit Oss bereiken het hoogste punt van het appartementencomplex dat woonstichting Joost laat bouwen.
Inschrijven 'Albinonistraat' vanaf eind mei Bouwen en wonen gisteren