Afbeelding
Foto: Peter de Koning

Dwalen door de basiliek op een green screen

Algemeen

Uitgedost in middeleeuws ogende mutsjes en tunieken dwalen acteurs door de Sint-Petrusbasiliek van de dertiende eeuw. Dat doen ze niet letterlijk, maar middels een green screen in de gymzaal van het Jacob-Roelandslyceum waar beelden op worden geprojecteerd. Deze week worden filmopnamen gemaakt voor 'De Sint-Petrus in Boxtel: basiliek met een kleurrijk verleden'. Daarin staat de geschiedenis van de Boxtelse kerk centraal. Zo hoopt Heemkunde Boxtel de historie van de basiliek en daarmee óók de cultuurgeschiedenis van Boxtel op een aantrekkelijke manier over te brengen op leerlingen uit groep 8 en scholieren tot 15 jaar.

Kinderen uit 2017 reizen in de film - waarvan het script werd geschreven door Guus Bekooy en Maarten Melis - terug in de tijd. Zo leren ze over de historie van de Sint-Petrusbasiliek vanaf de vroege middeleeuwen, toen er een motteburcht op de heuvel aan de huidige Kerkstraat stond, tot aan het heden. Met behulp van de driedimensionale animaties van Menno Schelle blijkt dat een ware ontdekkingsreis via het green screen te zijn. In totaal spelen veertien acteurs een rol in de film.

Het doet aan als een filmset in Hollywood: met professionele verlichting, camera's en metershoge statieven én uiteraard een complete 'crew' voor regie, camerawerk én grime. Op grote schema's wordt bijgehouden wie wanneer op de filmset wordt verwacht en staan aanwijzingen voor het camerawerk: een shot vanuit kikvorsperspectief, topshot en birdsview. Aan alles is gedacht. Maandag werd onder meer een scène opgenomen waarin de kinderen het Romaanse verleden van de basiliek ontdekken. Een dertiende eeuwse timmerman (uiteraard traditioneel in tuniek en maillot gestoken) vertelt de nieuwsgierige tijdreizigers hoe hij de Romaanse halfronde boogramen maakte.

IMPACT

De film zal deel uit gaan maken van een lessenpakket dat op scholen in de regio Boxtel aan wordt geboden. ,,De groei van de Sint-Petrus van een Romaanse kerk naar een bedevaartplek - waar jaarlijks duizenden mensen op af kwamen om de heilige bloeddoek te aanschouwen - heeft veel impact gehad op de sociaal-economische ontwikkeling van Boxtel", vertelt Hans van Liempt, die zich samen met Jos Vervoort over het onderwijskundige aspect van het project buigt. De heilige bloeddoek is nog immer het middelpunt van de jaarlijkse Bloedprocessie. ,,Een belangrijke traditie die we nog steeds in leven willen houden, dat kan alleen als we kinderen leren over het verleden."

Pater Hans de Visser, die aan de wieg stond van het project, staat stilletjes te genieten op de filmset. ,,Dit hebben we met een grote groep lokale mensen voor elkaar gekregen. Fantastisch", vindt hij. De film vormt de basis voor de lessenserie op Boxtelse scholen. ,,De leerlingen gaan aan de hand van de onderwerpen in de film zichzelf verdiepen in de historie. Dat doen ze onder meer door middel van een app. Ze moeten dan zelf de diepte in door meer informatie te verzamelen. Ik hoop dat de scholieren dankzij dit project de waarde van de Sint-Petrusbasiliek voor de geschiedenis van Boxtel ontdekken." (Foto: Peter de Koning). 

Bekijk in de digitale editie van Brabants Centrum van dinsdag 25 april de volledige fotoserie die fotograaf Peter de Koning maakte tijdens de filmopnames. Ontvang je de digitale krant nog niet? Schrijf je dan in via www.brabantscentrum.nl/abonnee. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Logo
Deze oude Porsche blinkt zo dat de wolken erin weerspiegelen.
Toertocht Lions: 2.500 euro voor Seniorenvervoer Verenigingen 4 uur geleden
Logo
Foutparkeren: het mag niet, maar in het verleden werd daar wat minder streng op gehandhaafd. Daar komt verandering in.
Parkeren op de stoep, een boete aan de broek Gemeente Boxtel 5 uur geleden
Logo
Tijn van den Berg heeft flink getraind voor de sportieve uitdaging die hij aangaat.
Tijn legt triatlon af om geld te vergaren voor lange zeereis Sport 7 uur geleden
De roodborst laat zich zondag 28 april hoogstwaarschijnlijk ook zien.
Vroeg uit de veren om vogels te spotten Natuur & milieu 10 uur geleden
Marktkramen verspreid over het centrum van Boxtel brachten zondag honderden bezoekers op de been. De Oranjebraderie maakte na enkele jaren afwezigheid een succesvolle rentree.
Oranjefeesten zetten Boxtel in vuur en vlam Cultuur 12 uur geleden
Still uit 'Tomboy' waarmee het seizoen van FilmPodiumBoxtel wordt afgesloten.
FilmPodiumBoxtel sluit af met Tomboy Cultuur 13 uur geleden
Blik op de Stationsstraat gezien vanaf de kant van de Zwaanse Brug. Voor het deel tot aan het voormalige Rabobankgebouw ligt er een definitief ontwerp. De gemeente wil ook de kruising met de Molenstraat en de Prins Hendrikstraat aanpakken, daarvoor ligt er louter nog een schets.
Laatste ontwerp Stationsstraat binnenkort te zien Bouwen en wonen 14 uur geleden
Logo
Het Bell-orkest, een gelegenheidsformatie met leden van alle muziekverenigingen in de gemeente Boxtel, repeteerde zondag voor het eerst.
Bell-orkest maakt zich op voor jubilerende fanfares Cultuur 23 apr, 18:00