Afbeelding

'Geen snelle opsplitsing Haaren'

Algemeen

De gemeenteraad van Haaren wil geen opsplitsing van de gemeente per 1 januari 2020. De raad wil eerst de inwoners vragen: zelfstandig blijven of opsplitsen? Pas als de bewoners in meerderheid ermee instemmen, wordt toegewerkt naar een opdelen van de kerkdorpen per 1 januari 2022. De volksraadpleging moet in september of oktober van dit jaar plaatsvinden. Vier van de vijf partijen in de Haarense raad namen dit  besluit. Alleen Progressief '96 was tegen; deze fractie is voor snelle opsplitsing.

Donderdagavond 16 maart kwam de raad van Haaren in een extra vergadering bijeen om tot een reactie te komen op het rapport van oud-gedeputeerde Roel Augusteijn. Hij deed, in opdracht van de provincie, onderzoek naar de toekomst van de gemeente Haaren. Zijn advies luidde: opsplitsen per 1 januari 2020, waarbij de dorpen Esch, Biezenmortel, Haaren en Helvoirt verdeeld zouden kunnen worden over respectievelijk Boxtel, Tilburg, Oisterwijk en Vught en Heusden.

De provincie ondersteunde dit advies en vroeg betrokken gemeenten op het rapport te reageren vóór 17 maart. De raden van Boxtel, Vught en Oisterwijk hebben al aangegeven de betreffende dorpen te verwelkomen, liever nog eerder dan 2020. ,,Fijn dat de buren dat willen", zei CDA-fractievoorzitter Van Poppel, ,,maar wij zitten hier voor het belang van de inwoners van Haaren." Esschenaar Peter den Ouden, fractievoorzitter van Samenwerking '95, gebruikte een zelfde soort woorden en voegde toe: ,,Zorgvuldigheid gaat voor snelheid." Ook noemde hij het belang van een inwonersraadpleging. Daarvoor is nu dan ook gekozen. Het Haarense besluit ligt vandaag bij de provincie. ,,Spannend hoe die gaat reageren", zei wethouder Van den Brand, ,,want Haaren onderschrijft het advies Augusteijn dus niet."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Henk van Weert

Heeft u een tip over dit onderwerp? Mail naar Redacteur Brabants Centrum

Gynaecoloog Mieke Kerkhof.
Vrouwengilde: belevenissen van een gynaecoloog Verenigingen 1 uur geleden
Loes Neuteboom en Kylian Gutensohn staan samen op het hoogste treetje van het erepodium. Ze wonnen goud tijdens Skills the Finals in de categorie Groen, grond en infra.
Studenten Yuverta mbo Boxtel winnen brons en goud Jeugd 2 uur geleden
Driehonderd man bezochten de expositie van Boxtel Ontspant.
Bezoekers weten foto-expositie Boxtel Ontspant te waarderen Cultuur 3 uur geleden
Lizzy Nonnemaker (links) en Suzanne Wouters van Boxtheater maken zich op voor de uitvoering van 'In voor- en tegenspoed', dat gaat over een stel dat elkaar ontmoet via datingapp Tinder.
Bijna uitverkocht Boxtheater in première Cultuur 5 uur geleden
Logo
Het speelveldje tussen het Pastoor Van Besouwplein en Hoogheemflat 1 (Steenbok) is in beeld als locatie voor twaalf flexwoningen.
'We zetten ambitie voor 300 flexwoningen door' Bouwen en wonen 20 uur geleden
Logo
Kleurrijke versieringen vrolijken hartje Boxtel op, een initiatief van Bruisend Centrum.
Nieuwe versieringen in hartje Boxtel Economie 22 uur geleden
Logo
Dit dodaarsje zwemt in een ven waar de nevel van de vroege ochtend nog boven hangt. De druppels verraden dat de vogel net boven is gekomen na een duik onder water. De kleinste futensoort van ons land broedt in de Kampina en houdt van beschutte oevers.
Scherp gehoor belangrijkste 'gereedschap' van een vogelaar Natuur & milieu 23 uur geleden
Straatmagazine Sammy schenkt aandacht aan plan voor gratis krantenabonnementen van Brabants Centrum.
Sociaal krantenabonnement krijgt aandacht in straatmagazine Sammy Economie 27 mrt, 12:30