Het ontwerp van het Boxtelse architectenbureau Snijders en Van Stekelenburg voor het pand aan de Markt 25 (midden). 
Het ontwerp van het Boxtelse architectenbureau Snijders en Van Stekelenburg voor het pand aan de Markt 25 (midden). 

Dorpsbrouwerij op Markt Boxtel

Algemeen

Op een expositie en carnavalsshop na staat het pand aan de Markt, waar voorheen boekhandel Elckerlijc zat, al sinds 2014 leeg. Als het de gemeente Boxtel ligt, komt daar verandering in. Het college van B. en W. is bereid mee te werken aan het initiatief van Wim van Oirschot om het pand te slopen en te vervangen voor een horecabedrijf.

Het gaat om een ambachtelijke bierbrouwerij met proeflokaal dat de naam Dikkels draagt. Volgens het college van B. en W. gaat het om een nieuwe horecaformule voor de Boxtelse Markt. ,,Een snelle invulling van het lege pand is belangrijk voor de levendigheid van de hele Markt." De brouwerij produceert in principe voor de eigen horeca. Op de bovenverdiepingen komen twee appartementen. Mogelijke geuroverlast dient ondervangen te worden met een ontgeuringingstallatie in combinatie met een schoorsteen.

Het pand was aangemerkt als beeldbepalend object. Deze waardering wordt echter binnenkort opgeheven. Het college van B. en W. geeft in haar besluit aan dat het pand in slechte staat verkeert en dat het kostbaar en lastig is om het te verbouwen. Ze stelt zelfs dat het pand aan de Markt 'een rotte appel' is in de straatwand. ,,Nu het pand geen enkele formele waarde bezit, bestaat er praktisch gezien geen bezwaar tegen sloop en het geheel vervangen door nieuwbouw."

Cleem Snijders van architectenbureau Snijders en Van Stekelenburg zorgde voor het ontwerp. ,,We hebben ervoor gezorgd dat het pand goed in het gevelbeeld past van de Markt. Zo keert de luifel weer terug", aldus de architect. Het pand wordt een halve meter hoger vanwege de appartementen die op de eerst verdieping worden gerealiseerd. De verwachting is dat over een halfjaar gestart kan worden met de sloop. Snijders: ,,Het is prettig om te horen dat de gemeente mee wil werken aan dit initiatief. Het pand staat al een tijd leeg. Het zou mooi zijn als er weer leven in de brouwerij komt, zowel letterlijk als figuurlijk."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Logo
Het verkeerspunt in de Boxtelseweg nabij de Poort van Liempde is in 2022 volgens het college van B en W verbeterd door het aanbrengen van haaientanden om de voorrangssituatie te verduidelijken.
Twist fietsoversteek Boxtelseweg voorbij Algemeen 4 uur geleden
Logo
De kliko voor medisch afval is Stefan de Nijs van Combinatie95 een doorn in het oog: 'Een grove privacyschending.'
'Kliko medisch afval met gele klep grove privacyschending' Politiek 6 uur geleden
Gynaecoloog Mieke Kerkhof.
Vrouwengilde: belevenissen van een gynaecoloog Verenigingen 8 uur geleden
Loes Neuteboom en Kylian Gutensohn staan samen op het hoogste treetje van het erepodium. Ze wonnen goud tijdens Skills the Finals in de categorie Groen, grond en infra.
Studenten Yuverta mbo Boxtel winnen brons en goud Jeugd 9 uur geleden
Driehonderd man bezochten de expositie van Boxtel Ontspant.
Bezoekers weten foto-expositie Boxtel Ontspant te waarderen Cultuur 10 uur geleden
Lizzy Nonnemaker (links) en Suzanne Wouters van Boxtheater maken zich op voor de uitvoering van 'In voor- en tegenspoed', dat gaat over een stel dat elkaar ontmoet via datingapp Tinder.
Bijna uitverkocht Boxtheater in première Cultuur 12 uur geleden
Logo
Het speelveldje tussen het Pastoor Van Besouwplein en Hoogheemflat 1 (Steenbok) is in beeld als locatie voor twaalf flexwoningen.
'We zetten ambitie voor 300 flexwoningen door' Bouwen en wonen 27 mrt, 17:00
Logo
Kleurrijke versieringen vrolijken hartje Boxtel op, een initiatief van Bruisend Centrum.
Nieuwe versieringen in hartje Boxtel Economie 27 mrt, 15:30