Jos Stift (links) en Miek Nooijen rusten even uit na gedane arbeid.
Jos Stift (links) en Miek Nooijen rusten even uit na gedane arbeid. Foto:

Eerste bomen Boxtels notenbos staan in de grond

Natuur & milieu

Het zijn nog staakjes, maar de eerste bomen staan in de grond op het perceel aan de Gemondse Beemd. Stichting De Noteneters begon vorige week zaterdag met het aanplanten van wat over enkele jaren een bos vol notenbomen, weelderige hagen en bessenstruiken moet zijn. Woensdag 24 april is de opening.

Het bestuur van stichting De Noteneters bestaat uit Mirjam Bemelmans, Keith Myerscough en Jos Stift. Drie mensen met passie voor klimaat, milieu en natuur. Mensen die het niet bij papieren plannen laten, maar de handen uit de mouwen steken en letterlijk met hun voeten in de klei staan. Althans, we zijn in Brabant, in het vochtige zand. 

Groene woestijnen

Doel van het drietal is een bos aan te leggen waar mensen vrij noten kunnen rapen en vruchten kunnen plukken en waar ook dieren voedsel en beschutting vinden. Vrijwilliger Rob Verhagen: ,,We leggen ook een kruidenrijke strook aan. Er ontstaat een biotoop dat insecten en vogels aantrekt, heel anders dan de groene woestijnen hier omheen.” Hij doelt op het grasland dat weliswaar eiwitrijk voedsel voor koeien oplevert, maar waarvan de natuurwaarde zeer gering is.

Het perceel van een kleine hectare is eigendom van Föda Silva, een organisatie die de idealen van De Noteneters deelt. Volgens Bemelmans mag de grond tot in lengte van dagen gebruikt worden voor natuurinclusieve voedselprductie. ,,Het kan ook niet zo zijn dat na een paar jaar de grond ergens anders voor gebruikt zou moeten worden. Het duurt een jaar of zes, zeven voor de eerste noten hier groeien.”

Ongeveer-kunde

Aan de aanplant ligt een heel schema ten grondslag. Myerscough heeft met behulp van GPS een kaart gemaakt met daarop de plekken waar boompjes moeten komen. Bemelmans: ,,We hanteren een combinatie van GPS en ongeveer-kunde.”
Waar het perceel lager ligt en de grond natter is, staan andere soorten dan op het drogere deel. Een haag van hazelaarstruiken dient als afscheiding en windvanger. Ook elzen moeten de wind die over het vlakke land raast, gaan temperen. Bemelmans: ,,Brabants Landschap plant ook een haag aan, met doorns en dichte struiken. Vroeger dienden die als veekering. Heel geschikt voor vogels en kleine knaagdieren als beschutting.”

Verhagen is bezig een morel te planten, daarbij gadegeslagen door medevrijwilliger Frans van der Aa. Verhagen: ,,Deze boom is al vrij groot. De hele kleintjes ogen nu misschien niet. Toch bestaat de kans dat juist die beter aanslaan. Zij moeten nog flink groeien en krijgen de tijd om een dieper wortelstelsel te ontwikkelen.”

Boomplantdag

Terwijl op de achtergrond de groene specht zich laat horen en er ook al reeën waargenomen zijn, steken de noeste werkers de spade nog maar eens in de grond. Afgelopen weekend ging de klus verder en ook gisteren, woensdag 20 maart op nationale boomplantdag, gingen er nog notelaars de grond in. Negentien kinderen uit groep 7 van de Gemondse basisschool Sint-Lambertusschool staken samen met de Gestelse wethouder Sam Goossens en dichter Rick Terwindt de handen uit de mouwen. Nu is het nog een kwestie van wachten...

Dit artikel verscheen eerder in Brabants Centrum. Meer van deze verhalen lezen? Download de BC-nieuwsapp via de Google Play Store of Apple App Store.

Rob Verhagen plant een morel, een zure kers. Frans van der Aa slaat zijn verrichtingen gade.

Uit de krant